In Someren-Eind gebeurt iets heel moois. In een voormalig woonkamer van een ouderlijk huis, bevindt zich een klein restaurant waar groots wordt gekookt. Jan en Dennis van Hout verwennen hun gasten met veel plezier van culinaire verwennerij op hoog niveau. Op internet laten de vele reacties en recensies zich in één woord omschrijven: lyrisch. Maak kennis met Ons Jongens. Een restaurant waar een 23-jarige chef-kok ons omver blaast.
Ons Jongens
In het fraaie woonpand van van Hout senior heeft Ons Jongens vier jaar geleden haar deuren geopend. Jan (23) en zijn broer Dennis (28) zijn daar na hun koksopleiding voor zichzelf begonnen. Beiden hebben indrukwekkende stages achter hun naam staan. Jan heeft ervaring opgedaan bij 2-sterrenrestaurants De Treeswijkhoeve en Ivy (nu FG). Dennis heeft eveneens in de keuken gestaan bij De Treeswijkhoeve en daarnaast bij “Nederlands Beste” 3–sterrenrestaurant De Librije. Het interieur van Ons Jongens kan enigszins verrassen. Paarse wanden, donkere eikenhouten lambrisering en bar. Verder klassiek meubilair bedekt met smetteloos wit linnen. Sfeervol, warm en huiskamerachtig. Er is plaats voor 30 couverts. De naam “Ons Jongens” is bedacht door moeder van Hout.
5-gangen chef’s menu
We hebben vandaag (dinsdag) het rijk voor ons alleen. Het restaurant is namelijk geopend van vrijdag t/m zondag. Doordeweeks kan er op reservering worden gegeten. De menukaart biedt a la carte-gerechten en chef’s menu’s. De kookstijl is een combinatie van modern en klassiek met de Hollandse en Franse keuken als basis. Het seizoen speelt ook een grote rol. Wij kiezen het 5-gangen chef’s menu met daarnaast een bob-arrangement. Jan is vandaag alleen en pakt alles op zich.
Espuma van asperge en tartaar van zeebaars
Als amuse krijgen we een smakelijke espuma (luchtige schuim) van witte asperge, macadamia en pata negra. Daarna krijgen we een tartaar van zeebaars. Wat een plaatje. De tartaar is op smaak gebracht met Thaise kruiden en aangevuld met onder meer crostini, een crème van cashew, limoen en kokos en Tomberry-tomaat. Het is vanwege de Oosterse kruiden een verrassende combinatie. Wat een smaakbom is de Tomberry-tomaat trouwens. Een waanzinnig lekker begin.
Wijn: Voignier Terre Eulalie
Schol
Dan licht gegaarde schol, witte asperges met botersaus, joselito ham, erwtjes en op laag temperatuur gegaarde eidooier. Subtiel, romig, nootachtig en hoog van smaak. Voortreffelijk.
Wijn: Lafage Miraflors 2014 rosé
Lam en buikspek
Tijd voor vlees. Nek van het lam, buikspek, een rol van courgette en gestoofde prei, groene asperges en truffelaardappelen. De crème is van broccoli en munt. Weer zijn de smaken opvallend puur en vers met als hoogtepunt de nek van het lam. Heerlijk sappig en mals.
Wijn: Chardonnay Cristo di Campobello 2014
Heilbot
Na drie gerechten, waarbij de registers duidelijk zijn opengetrokken, zijn we erg benieuwd of Jan ook met het hoofdgerecht kan pieken. Ja hoor, meer dan. Heilbot met schuim van basilicum, shitake, zelf geplukte zwammetjes, tapenade van wortel, courgette en tomaat, crème van pompoen, crumble van Parmezaanse kaas en een kreeftensaus blazen ons van tafel. De bijgerechten stelen de show en maken de heilbot bijna overbodig. Het bord gaat schoon leeg en ook in de sauskan blijft geen druppel achter.
Wijn: Klassik Grüner Veltliner 2014
Bavarois, panna cotta en sorbet
Het dessert bestaat uit lekkernijen als frambozen bavarois, panna cotta van appel en citroen, madeleine cake en yoghurtsorbet. Een lust voor het oog en voor de mond. We schelden er bijna op los van geluk.
Wijn: Lafage Muscat de Rivesaltes
Fenomenaal
We zijn er wat beduusd van. Zo jong als Jan is, zo volwassen dat hij kookt. Alles zelf gemaakt, kraakvers en zonder enige geremdheid! En dat maakt het nog mooier. ‘Wat voor mij belangrijk is? Gewoon lekker eten maken en dat mensen zich hier thuis voelen’, zegt Jan met veel plezier en fonkelende ogen. Dit talent doet wat hij leuk vindt en dat proeven we terug in het eten. Fijn, puur, verrassend en van hoog niveau. Fenomenaal.
De portionering van de gangen is voor ons perfect. Bij elke gang, dessert daargelaten, trouwens vers brood wanneer gewenst. Tenslotte hebben de wijnen de smaakbeleving uitstekend versterkt. Uitschieters voor ons zijn de Chardonnay Cristo di Campobello bij het vleesgerecht en de Lafage Muscat de Rivesaltes bij het dessert. Het 5-gangenmenu bedraagt € 47,50 en het bob-arrangement € 15,00. Topprijzen voor een avond vol verwennerij van deze klasse.
Een mooie toekomst
Ons Jongens is vooralsnog een relatief goed bewaard geheim, maar daar gaat verandering in komen. Dankzij lovende berichten op internet beginnen gasten uit alle hoeken van Nederland hun weg te vinden naar Someren-Eind. Daarnaast maakt Ons Jongens onderdeel uit van Noord-Brabant Culinair. Een vereniging van 26 toprestaurants uit de provincie waar niet alleen sterrenzaken bij aangesloten zijn, maar ook die er dicht tegenaan zitten. De vraag is niet of, maar wanneer Ons Jongens gaat “vliegen”. Ze gaan in ieder geval een mooie toekomst tegemoet.